Intakegesprek

Enige weken voor de beoogde operatie was er een intakegesprek in het ziekenhuis. Fokke had solide afspraken gemaakt met Helle en Truus over hulp en bijstand naar zijn terugkomst uit het ziekenhuis. Als gevolg daarvan noteerde het ziekenhuis Helle als officiële contactpersoon. Omdat Fokke alleenwonend was, werd hem omstandig het veiligheidsbeleid van het ziekenhuis uitgelegd:

 

Veiligheidsbeleid

Na de operatie alleen naar huis gaan of het nou in de taxi of op de fiets was of met de bus, druiste in tegen het veiligheidsbeleid van het ziekenhuis. Liever hield men de patiënt dan een nacht in het ziekenhuis. Mensen zonder contactpersoon gingen bij voorkeur naar de verpleegafdeling in plaats van naar huis.

 

 

December 2003. Een routineingreep

Fokke werd een week voor Kerst geopereerd. Op de ochtend van zijn operatie hoefde hij niet bang te zijnSparen zich te verslapen. Er gebeurde namelijk iets geks: hij hoorde vanuit zijn bed gerommel in de woonkamer beneden; het leek er op dat hij nog even door Truus werd uitgezwaaid. Toen hij blij verrast naar beneden ging, was er echter niemand meer, maar wel bleek er een spaarblik met geld te zijn geledigd. Dus hij was weer blij gemaakt met een dooie mus. Truus had klaarblijkelijk geld nodig voor die korte tijd dat Fokke misschien in het ziekenhuis liggen.


Hij was altijd blij als Truus - op weg naar school - nog even bij hem aanwipte als ze te vroeg was. Dat er vaak geld verdween uit haar spaarpot bevreemdde hem wel. Nu was het haar spaarpot, dus wat zou je ervan moeten zeggen? Behalve dan, dat Fokke probeerde Truus aan te leren door regelmatig in te leggen wat het begrip sparen inhield. Hij beloonde die inleg namelijk door er - behalve rente - bonus aan toe te voegen. Aanschouwelijk onderwijs dus. Met het herhaaldelijk leegschudden van de spaarpot vorderde inzicht in dat begrip niet erg.


Patiënt ophalen

TaxiIn de namiddag belde het ziekenhuis naar alle officiële contactpersonen van de geopereerde patiënten, die aan het bijkomen waren in de verkoever. Het betrof allemaal kniepatiënten, die de een na de ander werden opgehaald op één arme mevrouw na.

 

Die patiënte leek wel vanuit haar geopereerde knie leeg te lopen. Fokke herkende bij haar het beeld van zijn eigen ervaring van zeven jaar eerder:

 

Eerdere ervaring

Bij zijn eerste knie-operatie - zeven jaar eerder - werd Fokke onverwacht in het ziekenhuis gehouden om te overnachten. Er hing een slangetje ("drain") uit zijn knie dat ongelooflijk veel vocht afvoerde Dat gaf destijds nogal wat consternatie want die situatie was niet voorzien. Tot zijn schrik moest Fokke toen een nacht in het ziekenhuis blijven. Er diende toen stante pede voor verzorging van zijn huisdieren worden gezorgd.

 

Met die pech in zijn geheugen had Fokke het dit keer met Truus en Helle zo fijn geregeld met keiharde afspraken.

 

Het door artrose gedegenereerde beenweefsel werd verwijderd, maar toen bleek de operatiewond onvoorzien groot te zijn geworden. Evenals zeven jaar eerder, ontdekte de orthopedisch chirurg pas zodra hij in de knie kon kijken wat de werkelijke ravage was. En evenals bij die eerste operatie schrok de chirurg bij het aanschouwen van de grote klus.

 

Fokke had op de verkoever twee forse doses van een morfinederivaat gekregen tegen de pijn. Hij was technisch gezien zo stoned dat hij niet rechtop kon staan. Dus in zijn eentje per taxi naar huis gaan, zat er logischerwijze niet in. De hoofdverpleegkundige van de uitslaapzaal maakte daarom aanstalten om, staande naast Fokke's bed, Helle op te roepen. Die stond immers op de opbellijst.

 

Nou wilde het geval, dat Helle van tevoren aan Fokke had gevraagd om haar te bellen zodra hij wist wanneer hij het ziekenhuis mocht verlaten. Dat moest hij dan doen aan het einde van haar laatste les. Dan wist zij waar ze aan toe was en kon zij volgens een passend tijdschema naar het Zwolse ziekenhuis rijden om Fokke op te halen. Dat was erg aardig van haar en volgens afspraak had Fokke dan ook naar haar gebeld, zodra hij op de uitslaapzaal vernam dat de geplande tijd voor zijn ontslag 17:00 uur was.

 

Helle's hulp

Kerstslinger wegwijsHelle bleek tot ontgoocheling van Fokke het op haar school te druk te hebben met kerstslingers ophangen voor het komende kerstfeest. Dus ze kwam toch maar niet. Of Fokke geen taxi kon nemen. Natuurlijk kon Fokke dat, maar de hierboven genoemde medische bezwaren waren niet opeens weg. Het was Helle niet uit te leggen, dat haar toegezeKerstslingergde hulp niet alleen van doen had met het bieden van vervoer. Misschien was wel belangrijker, dat er iemand extra na die ingreep thuis was. Die laatste boodschap was wat Helle betrof, gericht aan dovemansoren.

 

Confuus

De verpleegkundige reageerde enigszins confuus toen Fokke hem ervan weerhield Helle te bellen. Fokke legde hem uit hoe de vork in de steel zat: hij werd - als enige uit de groep patiënten - niet opgehaald en hij moest met de taxi naar huis. De bus als alternatief bleek helemaal niet bespreekbaar. Onmiddellijk laaide de oude discussie weer op over hTaxi weget daarmee verbonden risico. De verpleegkundige voelde zich verplicht te vertellen, dat de praktijk uitwees, dat bijvoorbeeld een taxichauffeur vriendlijk zwaaiend kon wegrijden terwijl de net afgeleverde patiënt vlak daarna in huis al gestrekt tegen de grond sloeg.

 

Als er dan niemand anders thuis is, waren de gevolgen niet te overzien. Fokke nam het risico voor lief; hij zat nu eenmaal vast aan het schema dat de volgende dag de huisdieren weer moesten worden opgehaald uit het pension. of hij probeerde overtuigend te klinken, toen hij de verpleegkundige verzekerde dat hij thuis konden rekenen op veel steun en hulp.

 

Hoofdschuddend belde de verpleegkundige een taxi…


Nader commentaar bij deze pagina

 

Lijn

 

Lijn

Commentaar bij intro

Commentaar bij pagina 1

Commentaar bij pagina 2

Commentaar bij pagina 3

Commentaar bij pagina 4

Commentaar bij pagina 5

Commentaar bij pagina 6

Commentaar bij pagina 7

Commentaar bij pagina 8

Commentaar bij pagina 9

Commentaar bij pagina 10

Commentaar bij pagina 11

Commentaar bij pagina 12

Commentaar bij pagina 13

Commentaar bij pagina 11

Commentaar bij pagina 12

Commentaar bij pagina 13

 

Extra links

 

Ad pagina 8, de erfenis

Ad pagina 8, Debbie

 

Een natte bedoening

drain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De patiënt kwam zojuist thuis…