Stille Nacht, Heilige Nacht…

KerstwensHelle en Truus beloofden dat ze vaders de volgende ochtend, op Eerste Kerstdag, zouden komen ophalen met de auto. Helle bood eerst nog vriendelijk aan om haar auto bij Fokke achter te laten, zodat hij hen kon ophalen. Zij leek nog steeds niet te begrijpen, dat zijn inmiddels voetbalvormige knie door het opgehoopte ontstekingsvocht niet kon scharnieren. Laat staan dat hij voetpedalen kon bedienen.

 

Fokke wees daarom het aanbod af. Later zouden noch Helle noch Truus zich hier ook maar iets van herinneren! Behalve dan, dat die Fokke een vreselijke aansteller was. Deze ging als volgt de Kerstnacht in:


Een bloedig zooitje

Die avond kreeg Fokke een fikse nabloeding; in de naast hem geplaatste maatbeker ving hij bloed en ontstekingsvocht op. Dat bleek schrikbarend veel. Er kwam opeens een telefoontje van Sophie, een kennis die een afspraak voor de Kerstmis wilde checken. Dat verdient een toelichting:

 

Sofie

Sofie en haar gezin kenden Fokke van zijn vrijwilligerswerk. Hij had de Servische Sofie begeleid bij haar Nederlandse lessen. Dat had geleid tot een solide aanstelling als medisch analiste in het ziekenhuis. Daarna onderhielden zij nog enigszins contact. Sofie zou met Fokke en Truus, mogelijk Helle, de kerstmis bijwonen en daarna bij haar thuis koffiedrinken.

 

Wei

Tijdens dat telefoontje kreeg Sophie en passant het verhaal mee van milliliters roodbruine prut, die uit Fokke's knie lekten. Fokke deed daar naar haar smaak te laconiek over. Gelukkig kon ze met haar medische achtergrond hem overtuigen de noodarts te bellen. Deze kwam overigens niet, maar nam snel telefonisch contact op, zodra hij door het meldpunt was bereikt. Hij vroeg naar Fokke's lichaamstemperatuur en nam tegelijkertijd de informatie over de millimeters vochtverlies tot zich.

 

Gangreen?

Hij neigde ernaar om Fokke meteen de nacht te laten doorbrengen in het bij het ziekenhuis horende verpleeghuis, waar hij onder toezicht eindelijk kon slapen. Alleen thuis in slaap vallen droeg een risico in zich, bijvoorbeeld van daarin blijven. Maar Fokke wilde per se bij zijn dieren zijn. De arts benadrukte dat hij dat respecteerde, maar dat die keuze Fokke's eigen verantwoordelijkheid was. In het ergste geval was er namelijk sprake van gangreen, hetgeen meestal dodelijk afloopt. Daarom bood hij een tussenoplossing aan:


Check

Fokke werd ieder uur opgebeld door de arts of een assistente. Zo werd gecheckt of hij nog bij bewustzijn was. Tevens moest hij daarbij zijn lichaamstemperatuur doorgeven en bij benadering vermelden hoeveel milliliter vocht er was opgevangen. De kerstavond stelt een mens zich doorgaans anders voor.


Gelukkig zouden Helle en Truus de volgende ochtend - Eerste Kerstdag - hem komen ophalen. Mocht de kerkgang niet door kunnen gaan, dan zou hij in ieder geval hulp krijgen, want het werd er binnen niet frisser op.


 

decembermaand Kalender feestmaand

 

Liefdevolle feestdagen .....................................… Pijl

 

Uitkijken

Laten we uitkijken naar het verlossende bezoek van Helle en Truus, de volgende dag: Eerste Kerstdag.

 

Nader commentaar bij pagina 12

Lijn

 

Commentaar bij intro

Commentaar bij pagina 1

Commentaar bij pagina 2

Commentaar bij pagina 3

Commentaar bij pagina 4

Commentaar bij pagina 5

Commentaar bij pagina 6

Commentaar bij pagina 7

Commentaar bij pagina 8

Commentaar bij pagina 9

Commentaar bij pagina 10

Commentaar bij pagina 11

Commentaar bij pagina 12

Commentaar bij pagina 13

 

Extra links

 

Ad pagina 8, de erfenis

Ad pagina 8, Debbie