De heruitvinding van de loopfiets

De teller staat op minstens vier niet nagekomen, cruciale toezeggingen. Fokke kon geen paar stappen verzetten, terwijl de honden toch moesten worden uitgelaten. Truus had Fokke een oud barrel achtergelaten, toen zij zijn goede fiets meenam. Fietsen daarop lukte niet, want hij kon zijn linkerknie niet buigen. Met andere woorden, hij kreeg de weerbarstige pedalen niet in het rond gedraaid.

 

Ongeveer een eeuw geleden was er de uitvinding van de loopfiets. Hij bedacht dat - als hij op de bagagedrager van zijn fiets plaats nam - hij dat principe kon herhalen door met zijn goede rechterbeen te steppen. Op die manier werden de honden door hem uitgelaten en haalde hij de daaropvolgende dagen boodschappen. Het was een raar gezicht, maar het werkte. Een mens moet toch eten… en voorraad en hulp bleven verrassend uit.

 

Zelfredzaam

Door zijn zelfredzaamheid maakte hij op zijn omgeving de indruk, dat er - buiten hun waarnemingveld - ongetwijfeld minimale hulp aanwezig was. Die moest er wel zijn, anders verscheen hij niet af en toe in het land der levenden! Zelf vond hij het bezwaarlijk hen hulp te vragen:de huisdieren waren tenslotte zijn verantwoordelijkheid. En dus stond hij er alleen voor. Maanden later en diverse kilo’s lichter, drong tot hem door, dat er van vergeetachtigheid bij Truus en Helle geen sprake kon zijn. Wegblijven doe je namelijk niet per ongeluk, dus hun absentie was een doelbewuste keuze. Anders gezegd: kwade opzet.

 

Knop om

Tijd om resoluut een knop om te draaien. Hij pakte zichzelf bij elkaar en schudde zijn veren.Veren schudden
Opmerkelijk genoeg keek niemand vreemd op als hij - steunend op een bezemsteel of krukken - zijn honden aan een armoedig touwtje uitliet. Truus had immers zijn deugdelijke hondenriem meegenomen voor haar eigen hondje Joris. Ter wijl hij op de bagagedrager van de oude rammelkast zat, liet Fokke de honden voldoende uit. Naar omstandigheden kwamen zij niet al te veel tekort. Ook al zaten de lange wandelingen er niet meer in. Gelukkig waren er op een kilometer afstand winkels, waar Fokke naartoe stepte; zo kon hij zich behelpen. De besmuikte gezichten van geamuseerde omstanders nam hij maar voor lief.

 

Joris

Het wegblijven van hondje Joris was een aanwijzing, dat er een rare manoeuvre was ingezet. Jarenlang kwam Truus enkele dagen in de week bij Fokke met dat hondje. En opeens - na de kerstvakantie - stopte dat allemaal. Ieder bericht van verhindering bleef uit! Wat te denken van: "Joris wordt niet meer gebracht, want je hoeft niet meer op hem te passen!"…

 

Band

Nog afgezien daarvan dat je in de loop van vele jaren als mens een band opbouwt met zo'n dier. Maar ach, noch de gevoelens van het hondje noch die van de mens schenen te tellen. Oh ja, dan duikt weer de toverspreuk op: "dan had Fokke maar even moeten bellen". Op voorhand de oplossing voor alle problemen.

 

Het is allemaal nogal vreemd. Op de een of andere manier moest er immers voor oppas voor Joris worden gezorgd. Al dat geregel voor betaalde of onbetaalde hulp vergde actie; in ieder geval veel meer inspanningen dan - net als alle jaren daarvoor - het hondje bij Fokke onderbrengen. Daarom is ook de hond weghouden bij Fokke niet iets, dat per ongeluk gebeurt. Joris niet meer naar Fokke brengen, was dus geen vergeetachtigheid of een onbedoelde slordigheid,,

 

Zo waren er een aantal stilzwijgende, maar doelbewuste acties. Allemaal tekens dat Fokke onofficieel was gedumpt.

 

Hersenspinsels

 

 

 

Wat voor diepere gronden, respectievelijk hersenspinsels zouden hiervoor bestaan om zo'n wandaad te rechtvaardigen?

 

 

 

 

 

Nader commentaar bij deze pagina

 

Lijn

 

Commentaar bij intro

Commentaar bij pagina 1

Commentaar bij pagina 2

Commentaar bij pagina 3

Commentaar bij pagina 4

Commentaar bij pagina 5

Commentaar bij pagina 6

Commentaar bij pagina 7

Commentaar bij pagina 8

Commentaar bij pagina 9

Commentaar bij pagina 10

Commentaar bij pagina 11

Commentaar bij pagina 12

Commentaar bij pagina 13

 

Extra links

 

Ad pagina 8, de erfenis

Ad pagina 8, Debbie