Pathologische reddingsdrang

Men doet er goed aan terughoudend te zijn bij het stellen van diagnoses inzake de menselijke geest. Helle echter, liet zich niet afremmen door haar gebrek aan kennis. Zij psychologiseerde er lustig op los. Niet ontdaan van humor overigens, stelde ze de vermakelijkste dilettanterige en quasi-wetenschappelijke karakterbeschrijvingen op. Dat was altijd lachen geblazen; helaas nam zij die idiote analyses zelf wel serieus!

 

Psychogelares

Het meest dankbare voorwerp van haar vernietigende nepanalyses was… Fokke. Bij voorkeur ging Helle zich te buiten aan krikkemikkige psychoanalyses, telkens als ze zelf terugkwam van haar psyPsychogeleuterchotherapeute. De ironie was, dat ze vanaf de eerste sessie bij die psychogelares (en ze heeft er heel wat sessies afgewerkt!) de regie in handen.

 

Dat fenomeen was trouwens al bekend van haar bezoeken op ouderavonden: als zij over haar dochter Truus een zogenaamd "tien minutengesprek" met een docent voerde, was zij degene die voornamelijk het woord had. De ontvangende leraar zat er doorgaans onthutst bij. Waarschijnlijk had Helle's psychogelares ook niets in te brengen.

 

Doorgedraaid

Als leek zouden we haar "doorgedraaid" willen noemen; mildere psychologische termen voor haar toestand zijn "borderline" of "burn-out". Knapte Helle trouwens wel op van die sessies? Talloze dure sessies verder bleek dat het enige dat Helle eruit had opgepikt dit was: al haar ellende was te wijten aan Fokke! Een rare denkkronkel of de zoveelste gotspe… het sterkte haar in haar overtuiging dat Fokke diende te worden vernietigd.

 

De onwaarschijnlijke situatie zou zich dan hebben voorgedaan dat die psychotherapeute indirecte diagnoses maakte van Fokke. Een onethische daad met grote kans dat ze dan haar licensie verspeelt... Eerder is het een manipulatief geintje van Helle. Net als dat ze probeerde Truus en Fokke ook bij haar psychogelares te introduceren. Gek genoeg voelden allebei daar niet voor.

 

Jawel. ze had er wat voor over om ook nog wetenschappelijke, psychologische bevestiging te vinden voor haar vermoeden dat Fokke niet goed snik was. Dat werden dan weliswaar diagnoses op afstand, maar Jomanda en Helle hebben daar geen moeite mee.

 

We lieten ons verleiden om hier wat dieper op in te gaan, omdat het psychoanalyseren van een medemens Helle's favoriete bezigheid is. Zij moet toch wel de laatste zijn, die hier bezwaar tegen heeft.

 

Onbevoegdheid

Om onduidelijke redenen achtte zij zichzelf niet alleen bekwaam, maar zelfs bij uitstek deskundig voor psychologische hoogstandjes! Bij kritische vragen over haar deskundigheid gaf ze de volgende toelichting: ze stond vijfentwintig, dertig, vijfendertig enzovoort jaar voor de klas! Dat schijnt doorslaggevend bewijs te zijn voor haar inzicht in de menselijke psyche.

 

Lef

Vijfentwintigjarig (en meer) leraarschap staat klaarblijkelijk garant voor psychologische bevoegdheid. In de echte wereld zou men - wat haar vakkundigheid als docente betrof - onderhand aan bedrijfsblindheid gaan denken. Vanwege de extreem lange werkverbanden, nota bene voornamelijk bij maar één werkgever.

 

Bevoegdheid

Wel was zij in het bezit van twee middelbare akten, toe maar, maar ter zake volstrekt irrelevant. Maar dat weerhield haar niet van verbijsterend geanalyseer. Wij noemden eerder al haar LOI-diploma Nederlands MO-A, maar ze had ook nog een middelbare akte Duits. Die documenten verdienen alle respect en je kunt er leuke dingen kunt doen. Maar voor het doorgronden van de menselijke geest zijn zij niet geschikt.

 

Dilettantisme en moraaldeficiëntie

 

Wij willen maar zeggen, dat enige bescheidenheid en terughoudendheid op zijn plaats is wanneer men zich buiten zijn vakgebied waagt. De meeste mensen worden daar normaliter bij tegengehouden door een natuurlijke, morele rem. En dat is nou net het probleem bij Helle: moraaldeficiëntie. Ten overstaan van een jong kind psychologiseerde zij Fokke aan gort!

 

Het arme schaap nam zelfs die onzindelijke gewoonte over. Zo kan het gebeuren dat iemand met krap vmbo, wier IQ de 100 punten net niet haalde, haar vader met openbare lariediagnoses belachelijk probeerde te maken. Op het internet zwetst ze namelijk over "getraumatiseerd mannetje"` en "sjisofreen".

 

Tja, eigen spelling eerst en eigennestbevuiling daarna.

Het mag allemaal niet worden gezegd, maar vreemd genoeg wel worden gedaan!

 

Wij zijn ook maar oprechte amateurs, die echter niet graag achter willen blijven bij Helle's geliefkoosde spelletje. Wij wagen - na jarenlang verbaasd toekijken - ons er ook maar eens aan. Wat u er ook van mag vinden, de kwaliteit van onze analyses is even goed, respectievelijk even slecht als Helle's bizarre bespiegelingen. Het beroerde is, dat Helle haar afbraakanalyses echter wèl serieus neemt.

 

Nader commentaar bij deze pagina

Lijn

 

Lijn

 

Commentaar bij intro

Commentaar bij pagina 1

Commentaar bij pagina 2

Commentaar bij pagina 3

Commentaar bij pagina 4

Commentaar bij pagina 5

Commentaar bij pagina 6

Commentaar bij pagina 7

Commentaar bij pagina 8

Commentaar bij pagina 9

Commentaar bij pagina 10

Commentaar bij pagina 11

Commentaar bij pagina 12

Commentaar bij pagina 13

 

Extra links

 

Ad pagina 8, de erfenis

Ad pagina 8, Debbie

 

Freud