Onopvoeden

Hoe bij de opvoeding van hun gezamenlijk kind, een van de partners onderweg stiekem de spelregels verandert:

 

Fokke voedde zogenaamd samen met Helle Veegh hun dochter Truus op, zij het dat hij in Amersfoort woonde en Helle met hun dochter in Zwolle. Toen Truus 10 jaar oud was verhuisde Fokke naar de Zwolle om weer bij de verzorging van Truus te zijn betrokken. Voor die tijd reisde hij minimaal drie keer per week heen en weer om Helle bij te staan. Dat lijkt makkelijker dan het was, want hij was degene die tot twee keer in de week toe om halfzeven 's morgens met het kind in Zwolle naar zwemles ging.

 

Op een gegeven moment beviel dat Helle niet meer. Het hele Truus-project bleek namelijk eigenlijk bedoeld te zijn om dat kind samen met haar oude moeder op te voeden. Wie niet helemaal van gisteren was, zag het direct:

 

Truus was het kind van Helle en haar moeder Kijfke Veegh. Af en toe wordt er een of andere psychologische kreet op deze site aangehaald. Zonder namen te noemen… "een" ons bekende psycholoog beschreef vorenstaande situatie als "slecht en gezond".

 

Dan gaat het ongeveer zoals je doet met een auto, die je niet meer aanstaat. Daar moet je vanaf zien te komen. Afgezien van wat je daarvan moet vinden in moreel opzicht, de gebezigde bizarre methode is het vertellen waard. Het blijkt mogelijk om iemand creatief in de vernieling te helpen. De manier waarop is werkelijk een vondst! En wel eentje, die niet onopgemerkt mag blijven.

 

Nachtmerrie

DoodDe meest vindingrijke scenarioschrijver zou in zijn stoutste dromen - zelfs na zwaar te hebben getafeld met koppige wijn erbij - de navolgende gebeurtenissen niet bij elkaar kunnen verzinnen.

 

Voor het elimineren van Fokke had Helle natuurlijk wel een reden of zelfs verscheidene redenen. De bottomline is dit: Fokke vormde een bedreiging. Daarmee veroorzaakte hij een continu probleem, zolang hij leefde. In de optiek van de kordate Helle dien je een probleem krachtig aan te pakken. Voor ratten gebruik je rattengif en tegen onkruid gebruik je onkruidverdelger; zo simpel is dat.

 

Simpele oplossingen

Ze had overal eigenlijk wel simpele oplossingen voor. Verkrachters dienden te worden gecastreerd en plegers van een breed scala aan overtredingen verdienden volgens haar de doodstraf. Welke verfijnde oplossing kan men van zo iemand verwachten, die vindt dat er één ouder te veel is?

 

Fout

De ernstigste tekortkoming - onder vele andere - van Fokke was zijn onafhankelijke geest. Hij hield nooit op met zelfstandig te denken. In het algemeen vinden we het modern en politiek correct om het idee toe te juichen "dat je jezelf moet zijn". Daarom prees Helle - althans met de mond - "onafhankelijk denken" als een deugd. Althans bij anderen dan Fokke! Want zoiets moet wel ver uit haar buurt plaatsvinden.

 

Fokke's manier van zelfstandig redeneren, ondervond Helle als een hinderlijke belemmering voor haar geluk. En van haar moeder, want daar gaat het ten slotte om. Zij vergat in deze redenering wel het belang van dochter Truus. Ook dat van Fokke, maar dat deed er nooit aan toe… Dat het wezenlijke belang van haar dochter aan haar aandacht ontsnapte, was best vreemd. Zij belijdt namelijk nogal aandachttrekkend met de mond dat ze alles doet in het belang van haar dochter!

 

Karaktermoord


Negatief beeld van rare Fokke

Wat dat hooggeprezen vrijdenken betreft, kende Helle echter één voorbehoud: iemand mag wel een eigen mening hebben, maar deze moet wel met die van Helle overeenkomen. En juist Fokke was zo'n irritante, dissidente vrijdenker. Zij besloot daarom tot het planmatig vernietigen van Fokke.

 

Dat proces leidde Helle in door hem tegenover zijn dochter systematisch tot de grond af te breken. Dat kostte een paar jaar, maar zij deed het wel "pedagogisch verantwoord".

 

Om maar een voorbeeld te geven: zij gaf Truus een continue, levendige schets van Fokke als het schuim der aarde. Als zij met haar dochter levensvraagstukken besprak, zat ze nooit verlegen om een negatief voorbeeld. Fokke leende zich namelijk uitstekend als illustratie bij Helle's aanschouwelijk onderwijs. Zij eindigde die wijze lessen aan Truus over vies en voos doorgaans met de samenvatting: "Kijk maar naar je vader!"

 

Met hem als afschrikwekkend voorbeeld, maakte zij graag en gul toespelingen op zijn vermeende psychische toestand. Deze beschreef ze - zoals u zult begrijpen - uiteraard als zorgwekkend. Met overgave gaf ze regelmatig verwijzingen naar de schade die een krankzinnige vader voor een kind oplevert. Haar betoog was duidelijk: die man moest er uit!

 

Kennelijk bestaat er een perverse, bizarre logica welke rechtvaardigt, dat je iemand zijn leven afpakt, respectievelijk hem over de kling jaagt.

 

Nader commentaar bij deze pagina

 

Lijn

 

Lijn

 

Commentaar bij intro

Commentaar bij pagina 1

Commentaar bij pagina 2

Commentaar bij pagina 3

Commentaar bij pagina 4

Commentaar bij pagina 5

Commentaar bij pagina 6

Commentaar bij pagina 7

Commentaar bij pagina 8

Commentaar bij pagina 9

Commentaar bij pagina 10

Commentaar bij pagina 11

Commentaar bij pagina 12

Commentaar bij pagina 13

 

Links

 

 

Geritsel